Scrum “project” of “proces” management methode

Nog niet al te lang geleden had ik een discussie over of scrum nou een project management methode is of een proces management methode. Ik dacht laat ik er eens naar beide kanten kijken en zien of we er uit kunnen komen.

Project of proces wat is het verschil? Een project heeft een begin en een vast gesteld einde. We weten dus waar we naartoe werken en wat er af moet zijn aan het eind van het project. Als we een brug bouwen is die op een gegeven moment af. Het project is dan afgerond en gaan we naar een nieuwe klus.

Bij een proces heb je een begin maar vaak geen eind. Het doel is om je proces steeds verder te optimaliseren net zo lang totdat je een zo efficiënt mogelijk systeem hebt. Een fabriek is constant bezig met het fabriceren van mooie spullen zij blijven dit doen. Als alle spullen op zijn aan het eind van de dag is het niet zo dat de fabriek sluit. Er wordt gezorgd dat er een goede aanlevering van spullen blijft. Ze blijven dus constant kijken hoe zij efficiënter kunnen werken.

Bij scrum heb je een begin maar geen vastgesteld eind. Je product backlog geeft geen vastgesteld einde aan en valt meer te vergelijken met de fabriek enkel wordt er gezorgd voor een goede lijst aan taken.

Ik werk toch aan een project op mijn werk? Ja, en nee, Hoewel dit vaak gezegd word is dit in praktijk niet waar. Als je het software pakket hebt ontwikkeld, leun je dan achterover en denk je over wat je volgende “project” wordt? Natuurlijk, maar je bent met het vorige pakket nog lang niet klaar. Bugs, beveiligingsgaten en misschien wel vraag naar een nieuwe versie met nieuwe functies. Dit klinkt weer naar een proces.

Ik vrees dat we nooit echt uit de discussie gaan komen. koppige managers en leidinggevende die SCRUM hun “project” management methode noemen. Om hier doorheen te komen moeten we terug naar de bron, toen scrum werd bedacht (nog niet zo lang geleden) waar staat geschreven: “Scrum is een beheers- en controle proces dat dwars door de complexiteit heen gaat door zich te concentreren op het bouwen van software die aan zakelijke behoefte voldoet”.